Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak stabil, esnek ve sessiz bir mimarida olmalı, iyi bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak huzurıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır farz etmek içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada içilen bir puro ideal nem değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça makul ve içilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir kişi bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kıymet olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir diye soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna dem ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en hayır kıymet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey yaklaşık 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı için sınırlı bir dem içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca şu denli alev değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri kurmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en hayır seçenek olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.